Alen Ruvić - Biografija

composer // arrangement // lyrics // recording

Alen Ruvić aka Dj Ruvex rođen je 5. januara u Doboju. Muzikom se počinje baviti od šeste godine kada upisuje pripremni razred Osnovne muzičke škole i završava šestogodišnju Osnovnu muzičku školu za harmoniku i gitaru.

Nakon završetka OMŠ upisuje Srednju muzičku školu u Zenici gdje već počinje pored sviranja profilirati se na polju zanimanja za audio tehniku. U trećem razredu Srednje muzičke škole počinje paralelno sa školom raditi obuku za ton majstora na radiju CD-CEMP u Zenici i to na svim vrstama audio tehnike koja je u to vrijeme postojala, a to su bili gramofoni, magnetofoni, kasetni plejeri, te novitet u svijetu, audio CD. Za vrijeme angažmana na radio stanicama radio je na nekoliko radio stanica kao tonski realizator, urednik emisija i voditelj: radio Beta, radio BM, radio Zenit, radio Q, radiotelevizija Zenica. Po završetku Srednje muzičke škole upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu i paralelno osniva LPFM Radio DANCE+ koji je bio jedna od najslušanijih radio stanica kod omladine, a emitovala se samo elektronska muzika bez komercijalnih sadržaja.

Već od završetka Srednje škole Ruvex se bavio komponovanjem, aranžmanima i radom, kako samostalno, tako i kao saradnik na mnogim projektima gdje posebno možemo istaknuti dvije godine za redom muzički urednik Balkanskog radijskog festivala.

Tokom studiranja, svoj muzički stil profilira kroz elektronsku muziku koja kasnije dolazi u kombinaciju sa ostalim žanrovima i dobija svoj jedinstven oblik. Dj-ingom se bavi još od srednje škole a upoznavajući sarajevske najpoznatije Dj-eve zajedno sa zeničkom ekipom ljubitelja elektronske muzike, organizira do sada dva najveća Festivala elektronske muzike ikada održana u Zenici i srednjoj Bosni i to pod nazivom Reactor1 i Reactor2, koji su se održali u Hali 5 Željezare Zenica gdje je nastupilo u 48 sati preko 40 Dj-a iz Engleske, Japana, Njemačke, kao i iz regije.

Poslije uspješno završene Muzičke akademije diplomira i počinje raditi kao profesor u muzičkoj školi u Zenici. Nekoliko godina radi kao saradnik u VizijaProdukciji u Zenici.

Osniva vlastitu muzičku etiketu Ruvex Music Studio koji je registrovan u Britanskoj nacionalnoj Agenciji za zaštitu autorskih prava, koja pokriva gotovo sve zemlje svijeta.

Trenutno radi kao profesor muzike i muzički producent, kako za svoj Label tako i za ostale izdavačke kuće gdje posebno istićemo SONY, EMI itd.